Автономните превозни средства все още са в своя зародиш що се отнася до развитие на технологията им. Това означава, че колкото и автономни да са, все още трябва да има човек зад волана, който да реагира в случай, че машината не успее.

komatsu gif

По време на MINExpo INTERNATIONAL® 2016 в Лас Вегас Komatsu показа дизайн на тежкотоварно превозно средство – Innovative Autonomous Haulage Vehicle, което няма кабина за шофьор. Изглежда компанията планира да се довери изцяло на компютрите.

Предимството на подобно возило би се оценило високо в открити мини например, където и използването му би било безопасно в почти всеки случай. Там не би имало нужда от шофьор, който да кара камион, изминаващ един и също маршрут по няколко пъти на ден.

Още през 2008 година Komatsu започна тестовете на автономни превозни средства за мини. Те обаче бяха с традиционни камиони, „актуализирани“ с автономни способности, и имаха кабина шофьор.

Камионът с Автономна превозна система обаче си е едно напълно самостоятелно движещо се превозно средство. Той дори няма ясно разграничени предница и задница. Движи се еднакво добре във всяка посока, благодарение на задвижване на четирите колела. Това е голямо удобство, тъй като няма нужда да се създава пространство, където камионът да обърне.

Предимство на липсата на разграничаването на предна и задна част е и, че по този начин Komatsu са разпределили тежестта еднакво върху всички колела и така са максимизирали товароподемността до повече от 250 тона.

Няма данни кога напълно автономният камион ще бъде пуснат в продажба, но минните компании определено ще искат да се сдобият с подобна машина.

Подобни новини: Автономно движещ се трактор може да е бъдещето на земеделието (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *