Компанията Rightscorp се опитва да прокара легално използване на вирус, който заключва компютъра на потребителя, докато не плати определена сума.

Защо и как изобщо е възможно това? Rightscorp е компания за защита на авторското право, работеща за различни филмови студиа. Бизнес моделът и е прост: от името на собственици на авторски права (филмови студиа, музиканти, разработчици на игри), компанията проследява IP адреси на хора, които търсят в торент сайтовете определени заглавия. След това изпраща на потребителите заплашителни писма чрез интернет доставчиците, заплашвайки ги, че ще заведе дела срещу тях. В последствие предлага извънсъдебни споразумения за малки суми.

Според сайта TorrentFreak тактиката не работи успешно. Затова Rightscorp предприема екстремно действие в пореден опит да излезе на печалба от дейността си: иска да блокира браузърите на потребители, докато не платят изискваната от тях сума.

Принципът е следният: вирусът, с името FBI MoneyPak, изпраща съобщение до даден потребител, в което се казва, че компютърът му е бил заключен от ФБР. Потребителят трябва да плати, за да отключи компютъра си.

Идеята е била забелязана в заявка на компанията до Kомисията по ценните книжа и борсите на САЩ, съобщава сайтът Gizmodo.

„Отвличането” на компютри ще трябва да става с помощта на интернет доставчици и ще бъде технологично лесно да се приложи – просто всяка уеб страница ще се пренасочва до съобщението на Rightscorp. Избягването на „отвличането” на практика също е лесно. Просто потребителят трябва да използва VPN.

Идеята най-вероятно ще срещне сериозен отпор и от страна на потребителите и от страна на интернет доставчиците. Последните едва ли ще посрещнат с усмивка идеята за доброволно обвързване с компания, която прилага непопулярен и инвазивен метод за изнудване на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *