Учени разработиха компютър, който се учи като човек. Това се счита за нова ключова стъпка в изкуствения интелект. Машината е програмирана да учи символни системи, дори глаголицата единствено по примери от други азбуки.

Системата е описана в авторитетното списание „Сайънс“ като компютърен модел, който „улавя уникалното човешко умение да учи нови концепции от един пример“. Зад изследването стоят учени от Масачузетския технологичен институт.

„Засега прототипът може да учи само ръкописни букви от различни азбуки, но самият подход за това може да бъде разширен и използван за всякакви символни системи – жестономични, танцови, говорни и други“, обяснява ръководителят на проекта проф. Джошуа Тененбаум. Неговата цел е машина, която имитира умствените умения на малките деца.

„Преди да влязат в детската градина, децата се учат да разпознават нови неща от един единствен пример. После могат сами да си представят нови примери, които не са виждали“, посочва Тененбаум. „Все още сме далеч от създаването на машина, умна колкото човешко дете, но това е първата, която може да се учи и използва голям набор от концепции от реалния свят по начин сходен с човешкия“, допълва професорът.

Системата се нарича „Бейсианско програмно обучение“. В нея различните концепции са представени като прости компютърни програми. Изследователите показват, че моделът може да използва „знание от предишни концепции, за да ускори научаването на нови знания“, като например да използва латинската азбука, за да научи по-бързо гръцката.

„Авторите са въвели в прототипа над 1600 различни ръкописни символа от 50 писмени системи, включително санскрит и глаголица, и дори измислени такива, като азбуката от анимационния сериал Futurama“, пише в научната публикация за проекта.

Тъй като на хората са нужни много малко данни, за да научат нещо ново, това изследване може да доведе до ново развитие на изкуствения интелект, заявяват авторите на изследването.

 
Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *