Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на руския държавен глава Владимир Путин да проведат разговори на 30 ноември по време на Срещата по климатичните въпроси в Париж. Руската страна все още не е дала официален отговор.

“Ако знаехме, че самолетът е руски, може би щяхме да го предупредим по друг начин”, коментира Ердоган пред френска телевизия. Руският президент обаче изключи възможността турските военновъздушни сили да не са могли да разпознаят руския самолет и определи оправданието като „глупости и празни приказки“.

Висшият военен съвет на Турция проведе заседание заради инцидента със самолета. Съветът препоръча да се държат открити каналите за връзка с Русия.

Междувременно на руския посланик в Анкара Андрей Карлов бе връчен протест във връзка с нападенията срещу турските дипломатически представителства и задържането на делегация от турски бизнесмени в град Краснодар.

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението след свалянето на руския бомбардировач Су-24, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. „Таймс“.  Давутоглу коментира, че страната му възнамерява да продължи работата с Русия за ефективна борба срещу „Ислямска държава“.

Още по темата: Русия прекрати военното си сътрудничество с Турция

2 коментара за “Комуникацията между Турция и Русия все още е прекъсната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *