Концептуалният автомобил Volvo Concept Truck е първата разработка на Volvo Trucks за хибриден камион, създаден за превози на дълги разстояния. Комбинацията с други подобрения по автомобила осигурява общо намаление на разхода на гориво и на емисиите на C02 с около 30%.

Хибридна силова линия e ключово подобрение, което Volvo Trucks интегрира в концептуалния си модел Volvo Concept Truck. Машината бе показана за първи път през май 2016 г., но днес разработката и усъвършенстването на автомобила са напреднали още повече. Хибридният двигател се комбинира с оптимизирана аеродинамика, намаляването на съпротивлението при търкаляне и на теглото. Той е един от първите по рода си при тежкотоварните автомобили за превози на дълги разстояния.

Хибридната силова линия работи като възстановява енергия при спускане по наклон, по-голям от 1% или при спиране. Възстановената енергия се съхранява в акумулаторите на автомобила и се използва, когато той се движи в електрически режим по равни пътища или малки наклони. Специално за хибридната силова линия е разработена усъвършенствана версия на системата в помощ на водача I-See на Volvo Trucks. Тя анализира топографията на пътя отпред, прави изчисления и предлага най-икономичния и ефективен избор между дизеловия двигател и електромотора, както и оптималното време за използване на възстановената енергия.

При обичайния курс за превоз на дълго разстояние се очаква, че хибридната силова линия ще позволи двигателят да остане изключен през до 30% от времето за шофиране. Това ще спести между 5 и 10% гориво, в зависимост от типа на камиона или спецификацията и цикъла му на шофиране. Освен това предлага възможност за шофиране в изцяло електрически режим на разстояние до 10 км. Така автомобилът работи с нулеви емисии и нисък шум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *