Законопроект за предотвратяване на т.нар. „вечни договори“ прие парламентът на първо четене.

При възлагане на строителство или извършване на услуги, за които предварителният анализ сочи, че може да бъдат дадени на концесия за 50 години или по-дълъг период от време, процедурите ще трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. За общински концесии, чиито срок е над 25 години, ще е нужно разрешение на 2/3 от Общинския съвет, се предвижда още от промените  в Закона за концесиите.

Изискванията ще са в сила независимо дали една концесия се обявява от министерство, държавна агенция или от община.

Според вицепремиера Томислав Дончев (на снимката) новият закон транспонира европейското законодателство и може да осигури и икономически изгодно ползване на държавни активи.

„Няма как чрез концесия да бъде продаден държавен актив“, каза той.

Дончев посочи, че сключените концесии у нас са 1 233, а приходите от тях са около 104 млн. лева годишно. По-думите му обаче, тези приходи са твърде недостатъчни и текстовете в новия закон ще имат нужда от прецизиране.

В парламента имаше спорове основно заради текстовете, които позволяват срокът на концесията да бъде и за над 50 години.

„И всъщност българското правителство ни предлага нещо като Хонконг, Макао или някакви други територии, които за столетие или повече ще бъдат продадени, след което ние ще очакваме, ако българската нация изживее тези години, тя тържествено да си ги върне,“ заяви Янаки Стоилов от БСП и допълни, че партията няма да подкрепи законопроекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *