Предстоят засилени проверки в столицата на вредните емисии от автомобилите. За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев и началникът на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи комисар Тенчо Тенев.

В съобщение на сайта на Министерство на транспорта се отбелязва, че по време на срещата са били набелязани мерки за подобряване на контрола на автомобилите в София за наличие на завишени норми на вредни емисии и шум.

По данни, цитирани от комисар Тенев, всеки месец в София се регистрират около 14 000 автомобила. Той допълни също, че има нужда от подмяна на морално остарялата и неефективна техника за контрол на техническата изправност на колите в пунктовете за регистрация в столицата.

Съвместните проверки за вредни емисии ще се извършват и на пътя от екипи на Автомобилна администрация и Пътна полиция. В момента двете институции разполагат с малък брой димомери, газанализатори и шумомери, поради което е необходимо да бъде търсено финансиране за закупуването на допълнителни устройства, каза заместник-министър Ангел Попов.

По думите му ще бъде затегнат контролът и над пунктовете за технически прегледи. Работи се усилено по въвеждането на централизирана система за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи, което ще намали влиянието на субективния фактор при измерванията в пунктовете, допълни той.

Снимка: pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *