Руската компания КосмоКурс планира да осъществи първия си тестови полет с туристически космически кораб през 2020 година, съобщи мениджър на компанията, цитиран от китайската новинарска агенция Синхуа. Очаква се цената на луксозното пътуване да е много по-ниска от предишни обявени цени.

Производството на суборбитална капсула за многократна употреба ще започне през 2018 година, заяви главният изпълнителен директор на компанията, Павел Пушкин, цитиран от РИА Новости.

Излитането на космическия кораб ще се осъществи от космодрума Капустин Яр, според информация на сайта на компанията.

След тридневни тренировки и медицински прегледи космическите туристи (в групи по 6) ще пътуват петнадесет минути до височина 180-200 км. Всеки от тях ще бъде в състояние на безтегловност за около 5-6 мин.

Ако имате интерес към подобно екзотично преживяване, ще трябва да си приготвите между 200 и 250 хиляди долара, се казва още в уебсайта.

Руската федерална космическа агенция организира туристически пътувания до Международната космическа станция през периода 2001-2009 година, но цената тогава беше между 20 и 35 милиона на човек.

Запазване на билети за по-евтиното пътуване, което предлага сега КосмоКурс, ще започне в началото на 2018 година.

Свалянето на цените, с което пътуването в космоса става по-достъпно, основно се дължи на един сравнително млад на космическия пазар играч – SpaceX. Компанията на милиардера Илън Мъск успя да свали цените на изпращане на товари в космоса значително и да върне САЩ отново в играта, която се играеше дълги години основно от Русия и Китай.

Мъск е и пионер в идеята за многократно използване на ракетите, които изпращат товари (основно сателити) в орбитата на Земята.

Разбира се южноафриканецът, който е собственик на компанията за електрически автомобили Tesla и производителят на слънчеви панели SolarCity, има много по-големи амбиции от това да осигурява на богати туристи 6 минути в безтегловност.

Големият му план е свързан с това да изпрати хора на Марс, където да може да се създаде човешка колония. В случай, че Земята се превърне в негостоприемно място, идеята е да има създаден хабитат и Марс да е превърнат в новото гостоприемно място за човешката раса.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *