Косовският парламент одобри кандидатурата на Рамуш Харадинай, лидер на дясноцентристката Алианс за бъдещето на Косово (AAK) и бивш партизански боец, за новия министър-председател на Косово.

120-местният парламент гласува с 61 гласа „за” и един въздържал се. Членовете на опозицията бойкотираха вота.

Парламентът одобри и кабинета на Харадинай като подкрепата си даде и основната етническа сръбска партия, Sprska Lista.

Вчерашният ход вдъхна оптимизъм за край на продължилата месеци на политическа криза, която започна след неубедителните избори през юни.

Рамуш Харадинай беше номиниран за премиер на отцепилата се от Сърбия територия от президента Хашим Тачи на 7-и септември. Той трябваше да формира ново правителство, след като сключи коалиционно споразумение с няколко по-малки партии и това му даде нужното мнозинство, за да управлява.

Според коалиционното споразумение Sprska Lista получава 3 министерски поста, а общностите, които не са нито албански, нито сръбски, също ще получат министерства.

Основният коалиционен партньор, Демократическа партия на Косово (PDK) взима един зам.-премиерски пост и 6 министерства. Лидерът и Кадри Жесели беше избран за говорител на парламента още на 7-и септември.

Партията на Харадинай AAK получава три министерства, а другият коалиционен партньор NISMA – заместник министър-председател и три министерства.

По информация на чуждестранни медии Харадинай има общо 5 заместници, 21 министри и 50 заместник-министри.

По време на вчерашния вот, новият премиер на Косово заяви, че ще продължи да поддържа диалога със Сърбия, уточнявайки, че „няма друга алтернатива освен диалог”.

Въпреки „трагичната история, ние не можем да променим факта, че сме съседи”, каза още Харадинай.

Европейският съюз също призовава Прищина и Белград да нормализират отношенията си и да сложат край на продължилата дълги години враждебност. Както Сърбия, така и Косово искат да се присъединят към ЕС.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008, която Белград не признава.

49-годишният Харадинай беше арестуван два пъти по искане на Сърбия – в Словения през 2015 година и по-рано тази година във Франция. И двата пъти той беше освобождаван.

Новият косовски премиер два пъти е изправят пред трибунала в Хага по обвинения за военни престъпления, но и двата пъти е оневиняван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *