Президентът на Косово поиска от парламента да трансформира леко въоръжените сили за сигурност в редовна армия. Ходът веднага предизвика възражения от страна на сръбските управляващи, които отказват да признаят независимостта на страната, предаде Радио „Свободна Европа“.

Хашим Тачи е внесе проектозакон на 7-и март, в който се посочва, че „трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия е нормална стъпка за независима държава“.

„Подобна законова инициатива… цели да предпази териториалния суверенитет и интегритет, да запази мира и предпази“ Косово, като същевременно допринася за „мир и стабилност“ в региона, посочва Тачи.

Косовският президент потвърди, че малцинството от косовски сърби се е обявило против предложената промяна, което е ход, „произхождащ от Сърбия“.

За да стане предложената трансформация е нужно проектозаконът да бъде одобрен от 2/3 от парламента, което означава, че ще е нужна и подкрепа от сръбските депутати.

Президентът на Косово свърза предложението си с надеждите на страната за присъединяване към НАТО, а привържениците на закона заявиха, че ще търсят подкрепа от международната общност.

Предложенията за промени идват на фона на обтегнати отношения между Косово и Сърбия през последните месеци, включително желанието на Прищина да отвори дело срещу Сърбия за военни престъпления.

Косово обяви независимост пез 2008 година и оттогава е призната за държава от 114 страни, но не и от Сърбия.

Снимка: Косовски сили за сигурност. Източник: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *