Испанският крал Фелипе Шести (на снимката) разпусна парламента и насрочи нови парламентарни избори за 26 юни.

Решението на краля идва след като в полунощ изтече крайният срок за формиране на ново правителство.  Парламентарно представените партии не успяха да постигнат споразумение за коалиционно правителство, след като на изборите на 20 декември, нито една от тях не успя да си спечели мнозинство.

За пръв път в модерната демократична история на Испания кралят разпуска парламента, след като политическите партии не успяха да се обединят около един  кандидат-премиер. Вече разпуснатият парламент е и най-кратко управляващият от 1978 година насам.

През почивните дни някои проучвания показваха, че Социалистическата партия може да се обърне към „Подемос” и обединените леви партии. Преди няколко седмици обаче, прогнозите бяха за възможно обединение в дясно между Народната партия на бившия премиер Мариано Рахой и „Сиудаданос”. В крайна сметка резултатите от всички проучвания бяха много отвъд статистическата грешка.

Датата 26-и юни за следващи парламентарни избори се определя на база строгите правила на Испанската Конституция, според които трябва да минат 54 дни между различните фази на избирателния процес. Миналата година парламентът беше разпуснат на 27 октомври, а изборите бяха на 20 декември. Отново, днес (3-и май) парламентът беше разпуснат, следователно датата за нов вот е 26-и юни. Изборната кампания може да се проведе само в последните 15 дни преди гласуването и, както в България, има един ден за размисъл преди гласоподавателите да се насочат тъмните стаички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *