Общият дълг от кредити за автомобили в САЩ е надминал $1 трилион на фона на нарастващи ставки за просрочване на плащанията. Някои анализатори се притесняват, че наличието на т.нар. събпрайм кредити (най-лошите кредити на пазара) в сектора напомня сериозно на ипотечната криза, която избухна в страната в периода 2007-2010 година. Дали е така наистина?

САЩ са на трето място в света, след Сан Марино и Монако, по най-много собственици на автомобили. В допълнение, преброяване от 2015 година показва, че над 86% от американците разчитат на коли като основен начин на придвижване.

Общата сума на кредитите в страната е над $1 трилион за второ поредно тримесечие. Проблем обаче е фактът, че броят на събпрайм кредитополучателите, които са забавили своите плащания с 60 или повече дни е нараснал със 17% от миналата година, съобщава USA Today.

Нараства и средната сума за кредит за кола – до $29 880, което е с 4.8% увеличение спрямо второто тримесечие на 2015 година, показват данни на Experian Automotive. Месечните вноски са се увеличили с $16 долара спрямо миналата година, до $499, а все повече хора избират по-дълги срокове за плащане, което води и до плащане на повече лихви.

“Subprime” и „deep prime” кредитите представляват малко по-малко от ¼ от всички кредити за коли. „Subprime” кредитите са тези, които се дават на хора с по-нисък рейтинг от определения като „добър”.  “Deep subprime” означава, че кредитополучателят има още по-голяма вероятност да изпадне в неплатежоспособност.

Старши директорът на Moody’s Analytics Крис деРитис коментира, че въпреки намаляването на процента на лошите кредити от 23.3% през 2015 година до 22.8% през 2016 година, има рискове за пазара. За Detroit Free Press той обясни, че малките кредитори имат най-голям шанс да фалират, ако икономиката тръгне в негативна посока, и по-специално, ако отпускат кредити в области, където има уволнения и висока безработица.

Все пак деРитис посочва, че според него „Това няма да доведе до нов финансов срив.”

Въпреки, че $1 трилион авто кредити изглежда като много голяма сума, тя е много малка част спрямо ипотечния пазар през 2007 година, смятат от МаркетУоч, следователно вероятността да срине пазара е много малка.

Също така, нараства процента на колите, които се взимат на лизинг – от 26.9% до 31.44% през годината. Автомобилите, които се дават на лизинг имат по-ниски месечни вноски, по-малки авансови плащания и начални такси, отколкото, когато колата се купува. Затова според  Experian Automotive, този метод би бил по-изгоден за американците с по-ниски доходи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *