В медийното пространство продължават да се разпространяват неофициални съобщения, че правителството може да издигне Кристалина Георгиева като втори кандидат на България за поста генерален секретар на ООН.


Поредният противоречив коментар дойде от Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В своя профил в социалната мрежа twitter  той написа:


„Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди. + силен сигнал за равенство между половете.”

До момента говорители на правителството и на Ирина Бокова, сегашният официален кандидат на страната ни за най-високия дипломатически пост, отказват коментари.

Слуховете за издигането на Кристалина Георгиева се появиха, след като при четвъртото гласуване в Съвета за сигурност, Бокова, която към момента е председател на ЮНЕСКО, остана на пето място и получи подкрепата само на 7 от 15 държави.

На 26 септември предстои пето гласуване, а през октомври Съветът за сигурност ще отправи препоръка към Общото събрание на ООН за избор на генерален секретар на организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *