Еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за „Бюджет и човешки ресурси”, Кристалина Георгиева, е подала оставка. Георгиева заменя поста си в ЕК с висока длъжност в Световната банка.

Тя е информирала председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер за решението и ще напусне окончателно на 31 декември тази година. Според съобщение от ЕК Кристалина Георгиева ще бъде назначена за за главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, заедно известни като Световна банка.

Българският еврокомисар ще бъде заместена временно от другия заместник-председател на ЕК от Германия, Гюнтер Йотингер. В съобщението на Комисията се казва, че двамата ще работят в тясно сътрудничество до напускането й в края на годината, за да има плавен преход в нейния ресор.

Правилата на ЕС изискват българското правителство да номинира нов кандидат за еврокомисар, който да заеме мястото на Кристалина Георгиева в Брюксел.

В профила си в социалната мрежа twitter Кристалина Георгиева благодари за възможността да представлява България в ЕК и каза, че е горда, че ще вдигне „българското знаме на върха на Световната банка”.

Един коментар за “Кристалина Георгиева: Горда съм да вдигна българското знаме на върха на Световната банка

  • 31 октомври 2016 в 19:35
    Permalink

    И ние да имаме нещо, с което да се гордеем

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *