Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призовава финансовите министри от еврозоната да започнат разговори за облекчаване на гръцкия дълг в рамките на преговорите за реформите, които Атина трябва да извърши, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на Reuters и британския вестник Financial Times.

На 9-и май финансовите министри от еврозоната ще се съберат в Брюксел за извънредна среща за Гърция.

„Вярваме, че сега едновременно трябва да бъдат обсъдени конкретните мерки, преструктурирането на дълга и финансирането“, пише Лагард до финансовите министри.

Тя също така подчертава, че МВФ счита, че целта за 3.5% първичен излишък за 2018 година, която е заложена в помощната програма за Гърция, е твърде трудна за постигане, а „вероятно и контрапродуктивна“. Това, според Лагард, може да стане само при по-дълбоки реформи на пенсионната и данъчната система.

В гръцкия парламент започват дебати по спорния проект за пенсионна реформа, който международните кредитори изискват от страната. Законопроектът доведе до поредни стачки, които парализираха обществения транспорт в Гърция, съобщава БНР.

Споменаване на “Лагард призова международните кредитори да преструктурират гръцкия дълг” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *