Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 трябва да се фокусират върху потенциалните нежелани глобални икономически ефекти от водените от тях политики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

„Смятам, че Г-20 ще трябва да се съсредоточи върху потенциалното разпространение и върху комбинацията на различните политики, водени от отделните водещи страни”, посочи тя пред репортери, преди срещата на представителите на Г-20 в Шанхай тази седмица.

През миналата седмица Кристин Лагард беше преизбрана за втори петгодишен мандат като лидер на МВФ.

Лагард изтъкна, че има нужда настоящите „асинхронни“ парични политики на САЩ, Япония и ЕЦБ да бъдат преразгледани и по-добре координирани. Според нея министрите от Г-20 трябва да проучат взаимодействията на водените от тях фискални политики и провежданите структурни реформи.

Директорът на МВФ изрази увереност, че при по-добра координация на тези политики, най-големите икономики в света могат да подобрят доверието на пазара и да ограничат т.нар. „вторичен ефект“ върху останалата част от 188-те страни-членки на Фонда. и то в момент, когато редица държави-износителки на петрол и на други суровини изпитват финансови затруднения на фона на забавящата се китайска икономика.

„Дали сме в позицията от 2009-а година (когато беше разгара на глобалната финансова и икономическа криза) – не мисля така. Дали сме в момент, когато е необходима координация? – Смятам, че „Да“”, изтъкна Лагард.

Срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 е насрочена за 25-и и 26-и февруари. Тя се случва в момент, когато евтиният петрол и ниските цени на останалите суровини, забавянето на темпа на растеж на китайската икономика, както и слабият икономически ръст в Европа, разтърсват световните финансови пазари.

Кристин Лагард добави, че преходът на Китай към по-потребителски ориентирана икономика „няма да представлява разходка в парка“ и ще доведе до икономически затруднения и сътресения. Все пак, според нея, китайските лидери разбират какво огромно влияние имат върху световната икономика, когато взимат важните решения за преструктуриране на китайската икономиката. Затова китайските лидери трябва да съобщават по-ясно своите политически намерения, смята Лагард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *