Москва ще уважи решението на Швеция да се присъедини към НАТО, но ще предприеме „мерки” да отговори на военния съюз, който се формира близо до руската границата, предупреди руският външен министър Сергей Лавров.

„Ако Швеция реши да се присъедини към НАТО, ние няма да решим, че шведите искат да ни нападнат,” каза Лавров в интервю за шведския вестник Dagens Nyheter, публикувано на 28 април.

„Въпреки това, тъй като шведската военна инфраструктура ще се отчита пред висшето командване на НАТО, ние със сигурност ще трябва да предприемем необходимите военно-технически мерки по нашите северни граници, имайки предвид, че там има военно-политически блок, който възприема Русия като заплаха и иска да ни ограничава по всеки възможен начин,” допълни руският министър.

Лавров каза, че Министерството на отбраната на Русия ще определи какви точно мерки са нужни.

По думите му Москва не е заинтересована от „подклаждане на каквито и да е военни дейности” въпреки завоя към „русофобия” от страна на НАТО и Швеция, както и решението на Стокхолм да се присъедини към европейските санкции срещу Русия.

Не на последно място, Лавров заяви, че страната му потвърждава правото на всяка страна да решава сама под каква форма иска да гарантира сигурността си.

2 коментара за “Лавров: Русия ще предприеме „мерки“, ако Швеция се присъедини към НАТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *