Напускане на еврозоната и възможно излизане на Франция от Европейския съюз са част от новия манифест на френския кандидат-президент Марин льо Пен. Към това се добавя и драстично намаляване на миграцията.


Франция трябва да преосмисли връзката си с ЕС и да се откаже от единната валута, каза лидерът на крайнодясната партия Национален фронт. Ако това се случи, страната може да бъде изправена пред референдум за напускане на общността.

“Целта на тази програма е да върне на Франция свободата й и да даде глас на хората“, заяви льо Пен при представяне на манифеста в събота в Лион.

Документът съдържа 144 „ангажимента“. В него се предлага и данъчно облагане за чуждестранните работници, намаляване на възрастта за пенсиониране, увеличаване на някои социални помощи и намаляване на данъка върху доходите.

Все пак остава доста неясно как икономическата програма на Националния фронт ще позволи намаляване на данъците и в същото време увеличаване на социалните помощи. Марин льо Пен обеща и повече разходи за строежи на нови затвори, с място за 40 000 повече затворници, и за допълнително наемане на 15 000 полицаи.

Франция ще депортира автоматично чужденци, обвинени в престъпления, се казва в манифеста. Хора, за които има информация, че имат склонност към радикален ислям, ще трябва да напуснат страната веднага.

Льо Пен се обяви също за оттегляне от Интегрираните военни командни структури на НАТО и пренасочване на повече средства към отбраната.

Според манифеста безплатното образование ще бъде налично вече само за френски граждани. Имигрантите без документи вече няма да имат възможност да легализират престоя си и няма да имат право на безплатно основно здравеопазване. Деца на имигранти, родени във Франция, няма да имат право на френско гражданство, както е сега.

Според проучвания на общественото мнение льо Пен ще успее да достигне до втория тур на президентските избори на 23-и април, но няма да спечели крайната победа на 7-и май. Шансове да я победи има про-европейският центрист Емануел Макрон. Макрон е бивш икономически министър, който се дистанцира от Социалистическата партия и сега е независим кандидат с неговата партия En Marche.

Все пак, след неочакваната победа на Доналд Тръмп в САЩ и вотът на британците за излизане от ЕС, е много възможно да има изненади и във Франция.

Снимка: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick, wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *