Крайнодясната Марин льо Пен обяви, че се оттегля временно от лидерския пост в партията си Национален фронт, за да се фокусира върху кандидат-президентската кампания.

Льо Пен достигна до втори тур на президентските избори във Франция, на който ще се изправи срещу центриста Емануел Макрон. Ходът се смята за тактически и с него тя ще се опита да привлече още избиратели.

Сондажите на общественото мнение в страната показват, че Макрон ще победи льо Пен с голям марж (ок. 60% срещу 40%), но в интервюто си за френска телевизия, тя заяви: „Ние можем да победим, ние ще победим.“

„Така че, тази вечер аз не съм вече президент на Националния фронт. Аз съм кандидат-президент на Франция,“ каза тя.

Емануел Макрон получи подкрепа за втори тур на вота от отпадналите от надпреварата Франсоа Фийон (републиканец), социалиста Беноа Амон, както и от президента Франсоа Оланд.

Партията на Марин льо Пен си постави няколко основни цели, сред които да намали имиграцията и да скъса връзката си с Европейския съюз. Крайнодесният лидер многократно заяви, че, ако спечели президентските избори, ще поиска организиране на референдум за членството на Франция в Общността.

В своята кампания тя обеща, че ще има „автоматично“ експулсиране на нелегални имигранти, а легалната имиграция ще се свие до 10 000 души на година, последвано от незабавен тотален мораториум. Също така, „екстремистките“ джамии ще бъдат затворени, възрастта за пенсиониране ще бъде фиксирана на 60 г. и ще се гарантира 35-часова работна седмица.

От друга страна, Емануел Макрон (39 г.), който е бивш министър на икономиката, има шанс да стане най-младият френски президент.

Сред обещанията в кампанията му са мерки като: орязване на 120 000 работни позиции в публичния сектор и намаляване на бюджетния дефицит; план за обществено финансиране за покриване на обучения за работа и преминаване към възобновяема енергия, на стойност 50 млрд евро; намаляване на корпоративния данък от 33% на 25% и позволяване на компаниите да предоговарят 35-часовата работна седмица; обединение на пенсионната система; и засилване на връзките с Европейския съюз и еврозоната, както и повишаване на митата, за да се предпази европейската индустрия.

Снимка: Rémi Noyon, Flickr

Един коментар за “Тактика: Льо Пен временно се оттегля от лидерството в Националния фронт

  • 26 април 2017 в 09:52
    Permalink

    Тъпите европейци/българите също/ ще започнат да избират истинските националисти,тогава когато ще бъде безнадеждно късно!Когато примката от страна на САЩ и исляма ще бъде вече затегната до край.Тогава вече и господ да слезе не ще ни помогне,но тези сегашните управляващи еврогейтският съюз ,ще се измъкнат тихомълком,и за всички беди глупаците ще обвиняват националистите,ако националистите имат глупостта да спасяват безнадеждно разложени хора!Казвам го защото най-вероятно и французите ще изберат това жиголо Макрон!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *