Лидерът на френската крайно дясна партия „Национален фронт“, Марин льо Пен, заяви, че, ако спечели президентските избори в страната, светът ще стане по-безопасно място, тъй като Франция ще си сътрудничи едновременно с новоизбрания президент на САЩ, Доналд Тръмп, и с руския държавен глава, Владимир Путин.

По думите й нагласите срещу установената политическа класа се разрастват в световен мащаб.

“Силите, които работиха при тези избори [референдумът за Брекзит и победата на Тръмп в САЩ] са идеи, сили, които може да доведат до избирането ми за президент на Франция през май догодина,“ заяви льо Пен при отварянето на щаба на президентската и кампания в Париж в сряда.

„Убедена съм, че френският народ ще последва стъпките на британците и американците,“ коментира тя за ITV News.

Марин льо Пен очерта и първите стъпки, които би предприела като президент на Франция. Една от тях ще бъде организиране на референдум за членството на страната в ЕС, с надеждата за повтаряне на резултата на Обединеното кралство. Тя заяви, че планира и връщане на граничния контрол.

Относно влиянието на евентуална нейна победа в световен мащаб льо Пен коментира, че съюз между Русия, САЩ и Франция би „бил добър за световния мир“.

Тя беше един от малкото европейски политици (основно крайно десни лидери), които поздравиха Тръмп за победата му в САЩ и похвалиха „свободния американски народ“ за избора му.

Льо Пен даде и заявка за подобряване на отношенията между Париж и Москва.

“Ако съм президент, Франция ще имам добри отношения с Русия,“ каза тя и изрази съмнение в ценностите на НАТО: “Каква е целта на НАТО? От какви заплахи ни пази? Това е въпросът.

Шансовете на Марин льо Пен да стане следващия френски президент са незначителни към момента, показват проучвания. С най-голям шанс са бившият министър-председател и кмет на Бордо Ален Жупе и бившият президент Никола Саркози, съответно с 37% и 29%.

Факт е обаче, че победата на Доналд Тръмп в САЩ не беше прогнозирана от социологическите проучвания. Това е и основанието на льо Пен да смята, че има реален шанс за победа. „Подобни прогнози трябва да се следят с изключителна предпазливост“, каза тя в интервю за Би Би Си в понеделник, и допълни, че Тръмп „направи възможно това, което преди ни се представяше за невъзможно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *