Победната серия на отбора на Peugeot продължи и по време на шестия и седмия етап на състезанието.

По време на шестия етап (8 януари), първата и втората позиция бяха за Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре, и Карлос Сайнц и Лукас Круз. Това беше и най-дългият етап на Дакар 2016, с обща дължина от 546 километра.

Стефан Петерханзел, Себастиан Льоб и Карлос Сайнц си разменяха лидерството и се движеха с много малка разлика.

Благодарение на втората си етапна победа, екипът на Петерханзел и Котре заеха лидерската позиция в генералното класиране като на челните три места там са автомобили Peugeot.

Още по темата: Себастиан Льоб записа трета етапна победа в рали Дакар (галерия)

Себастиан Льоб и Даниел Елена имаха два проблема – две спукани гуми и проблем с подаването на газ. Те приключиха етапа с осем минути закъснение и в момента са на втора позиция в генералното класиране.

След проблемите от петия етап, Сирил Депре и Давид Кастера имаха възможност да продължат състезанието. Те стартираха 16-ти и направиха впечатляващото каране, регистрирайки 11-то най-добро време в етапа.

Стефан Петерханзел (PEUGEOT 2008 DKR n°302), победител в етапа

„Беше дълъг етап и винаги е трудно да останеш концентриран толкова продължително време. Но всичко мина добре: Нямахме проблеми с навигацията или спукани гуми, така че всичко е наред. Все още следваме сравнително чист път, няма много истинско офроуд каране. Колата ни все още е много нова и в никакъв случай не се сме извън опасност от технически проблеми. Вчера се случи на Сирил и може да се случи на всеки един от трима ни.“

Карлос Сайнц (PEUGEOT 2008 DKR n°303), втора позиция

„Беше добър етап. Колата работеше добре, без проблеми, но трябваше да караме 200 километра в прахта на колата на Себастиан. Беше рисковано, но всичко мина добре. Това беше много дълъг етап, но за щастие не беше особено горещо. Очевидно е че надморската височина има влияние тук, но лично аз нямах никакви проблеми с това”.“

Себастиан Льоб (PEUGEOT 2008 DKR n°314), четвърта позиция

„Спукахме гума на километър 100 и след това педалът на газта заседна в отворена позиция. Трябваше да намалим скоростта с помощта на прекъсвача! След това ударихме скала, което означаваше, че трябва да сменим гумата и джантата. Беше сложен ден, но така се случват нещата понякога. Все още имаме три автомобила Peugeot в челото, така че отборът доминира. Като цяло, всичко вървеше добре до днес, когато загубихме доста време. Така че всичко започва от начало и трябва да го повторим. Но настроението е добро и колата работи добре. Нямаме някакви конкретни проблеми.“

Още по темата: Първите 3 места в четвъртия етап на рали Дакар са за отбора на Peugeot (галерия)

След Себастиан Льоб и Стефан Петерханзел дойде ред и на Карлос Сайнц да отбележи първата си етапна победа в рали Дакар зад волана на PEUGEOT 2008 DKR. Сайнц финишира пред екипа на Льоб и Елена по време на седмия етап от състезанието (9 януари).

Льоб/Елена водеха в първата част на етапа, но загубиха време във втората част, което беше в резултат на проблем с турбото и навигационна грешка. След силно каране, Льоб финишира втори в етапа и си върна лидерската позиция в генералното класиране на състезанието.

Сирил Депре/Давид Кастера отбелязаха още едно стабилно представяне по време на състезателния ден. Стартирайки от 11-та позиция, те записаха заслужено шесто място в етапа.

Седмият етап беше разделен на две части, като пилотите бяха изправени пред предизвикателството на множество пресичания на реки, както и сериозни бури в района.

С последните силни резултати отбора на Peugeot постави край на състезателната седмица, когато два пъти финишира на първа, втора и трета позиция и четири на първо и второ място в шестте завършени етапа. В резултат на тези дневни постижения, в генералното класиране на първите три места са автомобили PEUGEOT 2008 DKR.

Бруно Фемен, директор Peugeot Sport

„Този етап премина добре: отборът Peugeot отново финишира на първа и втора позиция. Много сме радостни да видим Карлос Сайнц с първата си етапна победа на Дакар зад волана на PEUGEOT 2008 DKR. Себастиан Льоб беше много близо днес и Стефан Петерханзел отново дебне отзад. Този нов резултат е много приятен, но той не мина без няколко малки проблема. Подобно на предишните дни, срещнахме малки проблеми със сензори в двигателното отделение, които нарушиха работата на управлението на турбото.“

Карлос Сайнц (PEUGEOT 2008 DKR n°303), победител в етапа

„Денят беше добър. Нямахме сериозни проблеми. Приятно ми е, че спечелих първата си етапна победа в Дакар зад волана на Peugeot. Беше доста трудна седмица за нас, като загубихме 14 минути през първия ден. Радостен съм от това как се развиват нещата за отбора. Приятно е, след целия усърден труд, който положихме през годината.“

Още по темата: Отборът на Peugeot зае първите две места в третия етап на рали Дакар (галерия)

Етап 7 предварително класиране (Uyuni-Salta)

  1. Carlos Sainz (ESP)/Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 2008 DKR, 5h34min03s
  2. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +0m38s
  3. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini All 4 Racing, +3min22s
  4. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, +3min27s
  5. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Perin (FRA), Mini All 4 Racing, +4min07s

Временно генерално класиране след етап 7

  1. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, 21h46min28s
  2. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, +2min22
  3. Carlos Sainz (ESP)/Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 2008 DKR, +4min50s
  4. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini All 4 Racing, +17min36s
  5. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Perin (FRA), Mini All 4 Racing, +32min53s

 

Един коментар за “Льоб, Петерханзел и Сайнц разменят победи в рали Дакар (галерия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *