Днес в някои български медии се появи информация, в която се твърди, че „ЕС е затворил завода за автомобили“ на „Литекс Моторс“, поради несъответствие на произвежданите от компанията автомобили с екологичните норми на Европейския съюз. В отговор от „Литекс Моторс“ излязоха със следното съобщение:

Уважаеми колеги,

По-рано днес някои медии публикуваха твърдения, че „Европейският съюз е затворил завода за автомобили“ на „Литекс Моторс“, поради несъответствие на произвежданите от нас автомобили с екологичните норми на Европейския съюз. Във връзка с това, че отделни факти са извадени от контекста и са представени по изкривен начин, бихме искали да заявим:

На първо място, произведените в завода край Ловеч автомобили с марка Great Wall са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейски съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия. В допълнение на това, производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността.

На второ място, заводът не е затворен. Действително, производството е временно преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство и причинита не се крие в забрана. Причината е в подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които показахме по време на Автосалон София 2015. В момента партньорът ни – китайската компания Great Wall Motor Company – подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях.

„Литекс Моторс“, към момента, е единственият действащ завод за производство на автомобили в България и ние сме горди с това. Всичко останало са необясними действия на неясни лица чрез определени български медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *