Протекционизъм на западните компании, липса на персонал, високо ниво на бюрокрация и други подобни проблеми, убеждават все повече литовски превозвачи да преместят бизнеса си в чужбина, според Литовската Асоциация на превозвачите Linava.

Според президента на асоциацията, Едвардас Микенас, днес в транспортния сектор не компаниите се конкурират, а държавите. Държавите, създаващи правилните условия за бизнеса могат успешно да се конкурират на международната арена за специалисти и инвестиции.

„Литва не е част от тази група страни. Литовските компании разбират това и се чувстват застрашени. Затова някои от тях бавно започват да преместват бизнеса си към по-подходящи държави”, коментира още президентът на Linava

Много литовски транспортни фирми имат регистрирани офиси и в други държави като постепенно изнасят към тези офиси не само служители и превозни средства, но и инвеститори.

Артурас Мичейенка от DKV Euro Service Baltikum посочва, че емиграцията на транспортни компании от Литва не е масов феномен, но ще се засилва в бъдеще.

Според експерта най-големият конкурент на страната му е Полша, където например процесът на наемане на шофьори от чужбина е по-бърз и по-лесен.

Микенас от своя страна смята също, че една от основните причини за проблемите на транспортния сектор в страната му е бързият прогрес и продължаващите ограничения, налагани от Европейския съюз, като едновременно с това Литва не успява бързо да намери начини да подкрепи предприемачите си.

За да вози в държави от Източна Европа в момента, шофьор в Литва трябва да получи специален сертификат A1 от правителството. Ако документите не се подадат навреме, той ще трябва да чака до месец октомври.  

Както изглежда обаче, литовците се чувстват много добре на Запад. Според публикация на Германския Федерален офис за товарен транспорт (BAG) през първата половина на 2017 година присъствието на литовски камиони по германските пътища се е увеличило с 19.5%, най-големият ръст сред чуждестранните превозни средства.

Източник: transplace.eu

Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *