Френският президент Емануел Макрон защити новият закон за борба с тероризма, заявявайки че ислямистките бунтовници все още представляват сериозна заплаха за Франция. Днес се отменя и извънредното положение в страната, което продължи две години.

Анти-терористичният закон, който според критици ще подкопае гражданските свободи, влиза в сила от днес и заменя извънредното положение, което беше въведено през ноември 2015-а година, когато терористи убиха 130 души при координирани атаки в Париж.

Законът дава на полицията по-широки права при претърсване на имоти, осъществяване на електронно подслушване, както и да затваря джамии, за които се предполага, че проповядват омраза още преди обявяването на извънредното положение.

Пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург (източна Франция), Емануел Макрон заяви, че „джихадисткият тероризъм“, остава най-голямата заплаха за сигурността на Франция.

По думите му тероризмът е насочен срещу европейското общество и ценности. „Атакуват ни заради това, което ние отстояваме“, заяви френският държавен глава.

За последните три години повече от 240 души са убити на френска земя ислямистки терористични атаки.

Според френското правителство по време на извънредното положение в страната са били предотвратени над 30 атаки.

Снимка: Creative Commons Attribution 4.0 International, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *