Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Емануел Макрон участваха в последния телевизионен дебат, преди втория тур на изборите в неделя, в който имаха възможността да привлекат още избиратели.

По време на продължилия два часа и половина дебат двамата спориха по теми за визията им за бъдещето на Франция, еврото, борбата с тероризма и си размениха множество обвинения и нападки.

Определящия себе си за независим Макрон заяви, че националистката льо Пен е „недостойна“ да бъде президент на Франция. От своя страна тя обвини опонента си, че „пълзи“ пред големите  банки, Европейския съюз и сектантството.

Вчерашният дебат беше последният шанс на Марин льо Пен да убеди избирателите в същината на нейната програма, която включва спиране на нелегалната имиграция, отхвърляне на еврото и провеждане на референдум за членството на Франция в ЕС.

В неделя нейните виждания ще се изправят срещу тези на проевропейски настроения Макрон, който обаче преди дни подчерта, че ЕС ще има нужда от сериозни реформи.

Двамата кандидат-президенти спориха също и за глобализацията, икономиката и  сигурността.

Макрон нападна льо Пен във връзка с икономиката и пазара на труда. Той неколкократно и казваше да спре да говори „идиотщини“ и „лъжи“ и я обвини, че няма „сериозна“ програма с реални предложения.

Льо Пен от своя страна подчерта ролята на Макрон като бивш министър на икономиката при Франсоа Оланд и заяви, че двамата с настоящия президент са еднакви.

„Аз съм кандидат на покупателната сила“, каза тя и допълни, че бившият инвестиционен банкер „кандидат на изкупуването на Франция“.

Във връзка с ислямския екстремизъм бившият лидер на „Национален фронт“ заяви, че тя ще бъде силна по отношение на безопасността, докато опонентът и „ще чака за атака“ вместо да вземе мерки.

Макрон отвърна, че опонентката му ще доведе Франция до гражданска война и ще даде на екстремистите това, което искат, като създава страх и нарушава правата на мюсюлманските граждани.

Относно международните отношения Емануел Макрон заяви, че ще продължи да работи със Съединените щати и, че Франция „има нужда от силно сътрудничество [със САЩ], за да си гарантира сигурността.“

Льо Пен коментира, че ще трябва да се водят разговори с Русия, САЩ и Доналд Тръмп, и с Великобритания, която се готви да напусне ЕС.

Водещият, според обществените проучвания, Макрон завърши, казвайки на Марин льо Пен – „Франция заслужава по-добро от Вас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *