Камионът, който ще видите в долното видео (или тук), поне на теория, не се нуждае от шофьор. Машината не се тества по обществени пътища, а на китайски пристанища, като транспортира контейнери в рамките на портовете.


Вече 5 идентични копия на китайския камион са в движение, а до края на годината се очаква да станат до пет пъти повече. Тежкотоварните превозни средства ще работят на същото пристанище поне две години.

Камионите са последни модели на китайския бранд Shacman – X6000. Досега производителят се свързваше с машини, много подобни на MAN (виж снимката, модел F2000). Но тук не става дума за кражба – просто китайците са имали лиценз за германските кабини.

Х6000 обаче е лична разработка на Shacman… Е, за да не бъдем буквалисти, ще трябва да отбележим, че очевидно дизайнерите са получили вдъхновение от новия Mercedes Actros. Двигателят е Cummins.

Автопилотът е проект на китайската компания TuSimple, в сътрудничество с американските NVIDIA и Peterbilt. Според представители на TuSimple подобни камиони, движещи се без шофьор, ще е от голяма полза за пристанищата, които изискват транспорти 24/7. Ще се елиминира нуждата да бъдат наети шофьори за три смени, което създава високи разходи.

Снимка: Shacman

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *