Италианското каросерийно студио Pininfarina премина под контрола на индийската автомобилна  компания Mahindra. Както се съобщава в сайта на  корпорацията , подписано е споразумение за закупуване на 76% от акциите на дизайнерското ателие. Една акция индийците са купили при цена от 1,1 евро, а общата сума на сделката ще бъде повече от 23 милиона евро.

В близко бъдеще Mahindra възнамерява да направи оферта на акционерите на Pininfarina за закупуване на останалите акции. При това, според съобщение на индийската корпорация, Pininfarina ще запази своята независимост и щеа продължи да работи, начело с Паоло Пининфарина.

Mahindra & Mahindra вече има опит в сътрудничеството с Pininfarina – през 2014 г. италианците създадоха прототип на електрическия автомобил Mahindra Reva Halo, чиято премиера се състоя на автомобилното изложение в Ню Делхи. Собствено дизайнерско студио ще позволи на индийците да създадат нов дизайнерски език за автомобилите на марката  Mahindra, както и новите модели на южнокорейската марка SsangYong, притежавана от индийската компания.

Студиото Pininfarina е основано през 1930 година. Негови клиенти през годините са били Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Peugeot, BMW и други автомобилни производители. През 1958 г., Pininfarina открива собствен автомобилен завод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *