Министерството на външните работи на Македония обвини Албания в намеса във вътрешните работи чрез опити за оказване на влияние върху етническото албанско малцинство в страната, предаде Радио „Свободна Европа“.

От министерството съобщиха, че на 4-и април властите в Скопие са извикали албанския посланик, за да протестират „откритата намеса във вътрешните работи на Македония“. Албания е обвинена в „опит да промени конституционния ред в Македония.“

Скопие е в политическа криза, тъй като не може да състави правителство.

След няколко срещи в Тирана, финансирани от албанския премиер Еди Рама, основните етнически албански партии в Македония, представляващи 2.1 милиона албанци (25% от населението), се съгласиха на платформа с искания за повече права и установяване на албанския език като втори официален в Македония. Тези условия трябва да бъдат приети от някоя от водещите македонски партии, за да получат подкрепа за коалиционен кабинет.

След парламентарните избори през декември миналата година, националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави управляваща коалиция, след като лидерът й и бивш премиер Никола Груевски отказа да изпълни искането за втори официален език.

Председателят на Социалдемократическия съюз Зоран Заев се съгласи, но президентът Георге Иванов (от ВМРО-ДПМНЕ) отказа да му даде мандат за съставяне на кабинет.

Спорд Иванов изискването за езика е опит да се унищожи независимостта на Македония.

От своя страна, албанският външен министър Дитмир Бушати критикува хода на „Груевски и неговата политическа група да превърнат демократична криза в етническа криза.“

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *