Редица политици изразиха притеснение след снощната атака на парламента в македонската столица Скопие.

Външният министър на Европейския съюз Федерика Могерини призова Министерството на вътрешните работи и полицията да гарантират сигурността на депутатите. Европейските политици, вкл. еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан, отправиха призив за политически диалог в Македония и осъдиха насилието.

Американското посолство в страната също осъди насилието. В публикация в социалната мрежа twitter посолството писа, че е „от ключово значение всички партии да уважават демократичния процес и закона.“

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг писа в twitter, че е шокиран от случващото се в Македония.

Протестиращите нахлуха в сградата на македонския парламент в четвъртък, след като социалдемократите и албанските партии избраха етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. По време на сблъсъците пострадаха протестиращи, депутати и полицаи.

Гръцкото външно министерство изрази притеснение, че съседна Македония може да е тръгнала по пътя на „дълбока политическа криза“. В изявление на министерството се изразява „тъга и притеснение“ след атаката на парламента и се призовават македонските политически съперници да покажат „дух на компромис и сътрудничество“.

Лидерът на партия ГЕРБ, Бойко Борисов, е призовал за „разум, спокойствие и единение в Македония“ по време на телефонен разговор с македонския президент Георге Иванов.

Македония няма функциониращо правителство от 2015 година, когато започна политическата криза в страната. Причината беше огромен скандал свързан с подслушване на много хора, включително политици. В резултат управляващата националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ падна от власт.

При изборите през декември 2016 година победител отново стана консервативната партия на бившия премиер Никола Груевски. ВМРО обаче не събра достатъчно гласове, за да формира самостоятелно правителство.

Груевски отказа да се коалира с етническите албански партии, които биха му осигурили мнозинство в парламента. Междувременно обаче социалдемократите на Зоран Заев се съгласиха с исканията на албанците, сред които и албанският език да стане втори официален в Македония. Те обаче нямат шанс да формират кабинет тъй като президентът Иванов отказа да даде мандат на Заев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *