ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори в Македония, с много малка преднина пред социалдемократите, показват резултатите при преброени 98% от гласовете. Държавната избирателна комисия на стараната отчита, че 37.96% са гласували за партията на бившия премиер Никола Груевски, а СДСМ на Зоран Заев получава 36.65%.

Финалните резултати ще бъдат обявени на 12 декември около обяд.

Изходът от вчерашните избори означава, че нито една партия няма да има мнозинство в 126-местния парламент на Македония. От резултатите на етническите албански партии ще зависи коя може да влезе в коалиционно правителство. Те подкрепят основно Албанския демократичен съюз за интеграция, който е основен коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ и на Демократическата партия на албанците. От друга страна листата на СДСМ включва няколко изявени етнически албански публични фигури.

Близките резултати бяха причина и двете водещи партии да обявят победа на 11 декември.

Повече за политическата криза в Македония може да прочетете тук.

Данните на изборната комисия показаха, че малко над 60% от имащите право на глас македонци са подали своя вот. Избирателната активност е била със 7% по-висока от тази при миналите избори.

Македония изпадна в политическа криза през февруари 2015 година, когато социалдемократите направиха обществено достояние серия от тайно направени записи, които според тях доказват, че ВМРО-ДПМНЕ е отговорна за нелегално подслушване на над 20 000 души, включително журналисти, политици и религиозни лидери.

Разкритията предизвикаха антиправителствени протести в цялата страна. Тогавашният премиер Никола Груевски отхвърли обвиненията за нелегално подслушване и корупция и нападна опозицията, че си сътрудничи с чуждестранни служби, за да го свали от власт. Груевски не осигури доказателства за твърдението си.

Той подаде оставка през януари 2016 година като част от сделка с Европейския съюз за назначаване на служебно правителство.

Изборите може да повлияят на действията на Македония във връзка с кандидатурата и за членство в ЕС и присъединяването към НАТО. Страната официално е кандидат за присъединяване към общността от 2005 година. Русия, която подкрепи правителството на Груевски по време на протестите срещу него, обвини Запада, че предизвиква „цветна революция“ в Македония – намек за пейнтбол протестите, които доведоха до свалянето на относително приятелски настроени към Москва правителства в Украйна, Грузия и Киргизстан през последните 15 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *