Няколко хиляди души протестираха в македонската столица Скопие в понеделник вечерта, срещу политическо решение, което гарантира по-широко използване на албанския език в страната, предаде радио „Свободна Европа“.

Протестите избухнаха, след като по-рано в понеделник лидерът на социалдемократите, Зоран Заев, обяви, че е получил подкрепа от три албански етнически партии, което ще му позволи да формира правителство следващия месец.

Условието на етническите албански партии, за да подкрепят кабинета на Заев и да се включат в коалиционно правителство, е да се вкара закон, който ще осигури по-широка употреба на албанския език в Македония.

Свързани новини:

Албанските партии в Македония поискаха албанският език да стане официален за страната

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в Македония с много малка преднина

Протести в Скопие, след като президентът помилва обвинени в корупция политици 

Той в момента е втори официален език в области на страната, където албанците са повече от 20% от населението.

След вчерашното споразумение, движение, наречено „За единна Македония“, призова в социалните медии хората да излязат по улиците и да протестират срещу сделката. Повечето от протестиращите изглежда бяха и привърженици на консервативната ВМРО-ДПМНЕ, която отрича въвеждането на албански език като втори официален в Македония.

Партиите, формиращи предложената коалиция „искат да разделят жълтия и червения цвят в македонския флаг. Няма да оставим това да се случи. Те искат разрушение, ние искаме обединена Македония,“ каза Богдан Илиевски, който е организатор на протеста.

Страната се намира в политическа криза вече втора година, след като скандал, свързан с незаконни подслушвания, принуди лидерът на ВМРО, Никола Груевски, да подаде оставка миналата година.

На изборите през декември миналата година, ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 гласа, а социалдемократите – 49 гласа. Така нито една от двете партии не беше в състояние да формира самостоятелно правителство без да включи представители на етническите албанци, които представляват една трета от населението на страната.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *