Над 50 часа нито един мигрант не е преминал през южната граница на Република Македония, става ясно от официална информация от македонските власти, предаде БГНЕС.

Това на практика означава, че т.нар. „Балкански маршрут“ за мигранти е напълно затворен.

На 8-и март Министерството на вътрешните работи на Сърбия предупреди, че страната ще прилага същите мерки по границите си с Република Македония и България.

Македонският външен министър Никола Попоски предупреди, че властите в Скопие ще съгласуват всички свои мерки, които ще прилагат по южната и северната граници с ЕС.

Репортер на БГНЕС припомня, че през 2015 година от Гърция в Македония (за ЕС) са пристигнали над 750 000 мигранти. От началото на тази година, до затварянето на македонската граница, в страната са пристигнали близо 90 000 души.

Хърватският вътрешен министър Влахо Орепич съобщи, че от тази нощ страната е въвела също по-строг контрол по границите си, независимо от факта, че Хърватия не е член на Шенгенското пространство.

От тази нощ и Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия, предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно споразумението за затваряне на балкански маршрут за мигранти, което бе постигнато по време на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел. Полицията разрешава влизането на словенска територия само за гражданите, които притежават валидни пътни документи, за лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита и за отделни лица, които се нуждаят от хуманитарна помощ. След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че вече не съществува балканският маршрут и властите в Любляна ще допускат на своя земя само лицата с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство.

Хърватия вчера информира официално сръбското вътрешно министерство, че Словения въвежда нов режим за преминаване в Шенгенското пространство и няма да бъдат допускани мигранти без валидни визи и паспорти. Република Македония на практика затвори южната си граница в понеделник сутринта и от тогава не се допускат мигранти на нейна територия. Временният лагер в Гевгелия е напълно празен, а последните мигранти отпътуваха на 7-ми март с влак към сръбската граница. От другата страна на границата, на гръцка територия в Идомени, в момента се намират между 13 000 и 15 000 мигранти. Всички те са транспортирани организирано от гръцките власти до македонската граница.

/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *