Президентът на Македония Георге Иванов (на снимката) заяви, че е решил да не дава мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, въпреки представените от последния документи, предаде Радио „Свободна Европа“.

Припомняме, че социалдемократите, които с малка разлика загубиха парламентарните избори от ВМРО-ДПМНЕ, обявиха, че са получили подкрепа на три етнически албански партии, което ще им даде достатъчно мнозинство за управление. Условието, което албанските партии поставиха, за да дадат подкрепата си, обаче е да се разшири употребата на албанския език в Македония. Последваха протести в страната срещу споразумението.

Още по темата:

Хиляди македонци излязоха на протест срещу сделка за по-широко използване на албанския език в страната

Георге Иванов, който е член на националистическата ВМРО-ДПМНЕ, обяви намерението си да не връчи мандат на пресконференция в Скопие на първи март.

Според македонската Конституция държавният глава трябва да даде възможност на потенциален коалиционен лидер да състави кабинет преди предложеното правителство да получи и вот на доверие от парламента.

Македонският държавен глава обясни решението си лидерът на социалдемократите да не получи мандат, тъй като „преговорите от страна на Заев“ включвали „платформа на чужда държава“ – препратка към исканията за по-широко използване на албанския език, която беше поискана от коалиционните партньори.

ВМРО-ДПМНЕ, водена от бившия премиер Никола Груевски, отхвърли призивите за въвеждане на албанския като втори официален език в Македония. По думите на екс премиера сделката между Заев и етническите албански партии е заплаха за Македония.

В страната около ¼ от населението, или 2.1 млн. души са етнически албанци. Македония се размина на косъм от гражданска война през 2001 година, когато въоръжени представители на това малцинство поискаха повече права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *