Миналия петък, на магистрала А-4 в Полша пътни инспектори от Катовице се натъкват на изобретателен метод за манипулиране на тахограф.

Португалски камион, натоварен с плодове и зеленчуци е бил спрян за проверка. Екипажът – баща и син – показваt своите тахографски карти. След проверка на документи и данни от устройството обаче инспекторите установяват, че по време на пътуването от Испания до Полша е използвана и трета тахографска карта.

Шофьорите привидно се изненадват на твърдението, но след сериозен разпит те показват картата, която са използвали, за да скрият реалното си време за шофиране. С изненада инспекторите откриват, че това не е тахографска карта, а просрочена карта Visa, издадена на името на един от двамата водачи. Както става ясно, с нея тахографът може да бъде „излъган“.

Инспекторите я вкарват в тахографа и той зарежда съответните данни. Според информацията двамата шофьори са използвали картата Visa общо 27 часа като са почивали максимум 2.5 часа. Инспекторите установяват също, че по-възрастният водач е карал със скорост от 112 км/ч, което надвишава максималната допустима скорост за камиони, 80 км/ч.

Двамата нарушители са глобени с по 2 000 полски злоти (ок. 920 лв.)  за нарушение на правилата за каране и почивка, както и за каране с превишена скорост.  Португалският превозвач пък е бил глобен с 15 000 злоти (6 890 лв).

Източник, снимки: WITD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *