Европейският парламент свали имунитета на лидерът на крайнодясната националистическа партия Национален Фронт, Марин льо Пен, заради снимки с насилие, които тя е публикувала в социалната мрежа twitter.

Льо Пен, която е кандидат-президент на Франция, се разследва от френските власти, след като през 2015 година публикува онлайн три снимки, показващи т.нар. насилие на терористичната организация „Ислямска държава“, включително обезглавяването на журналиста Джеймс Фоли. Фотографиите бяха споделени в социалната мрежа от нея, в отговор на журналист, който направи аналогия между нейната партия и екстремистите от ИС. Родителите на Джеймс Фоли обвиниха тогава льо Пен, че използва „срамно нецензурирана“ снимка на техния син за да преследва политическите си цели.

Позицията и като евродепутат досега я предпазваше от наказателно преследване.

Проучвания на общественото мнение във Франция показват, че льо Пен ще спечели първия рунд на президентските избори през април, но центристът Емануел Макрон верочтно ще я победи на втория рунд през месец май. Анкета на Figaro/LCI от неделя (26 февруари), показва, че Макрон печели 58% от гласовете, срещу 42% за лидерът на „Национален фронт“.

Марин льо Пен определи опитите за сваляне на имунитета и като „част от система, която иска да спре кандидата на френския народ, който съм аз.“

Имунитетът и обаче е вдигнат само за конкретния случай и не се отнася до други обвинения срещу нея, свързани със злоупотреба с пари на Европейския парламент.

Снимка: Gauthier Bouchet, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *