„Възнамерявам да допринеса за завършването на единния цифров пазар“, заяви българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел.

В късния следобед във вторник се проведе публичното изслушване на Габриел, която беше номинирана от председателя на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за ресора цифрова икономика и цифрово общество.

Мария Габриел засегна проблема с опасността от кибератаки срещу „ключова инфраструктура, здравеопазването и транспорта“. По думите и криптирането на електронните устройства е важно и необходимо като не трябва да се оставят „задни врати“ за достъп на специалните служби.

Българският кандидат за еврокомисар обеща да предприеме и законодателна инициатива за борба с фалшивите новини.

„Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности“, посочи Габриел.

Реакциите на представители на различните парламентарни групи в ЕП след изслушването на Габриел като цяло положителни и се очаква, че тя лесно ще получи нужната и подкрепа.

Днес (21 юни) в 15 часа българско време, координаторите на групи ще напишат писмо до председателя на Европарламента, в което ще изложат позицията си относно изслушването. В последствие препоръката за назначаването на Габриел ще трябва да бъде одобрена на пленарно заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *