Френското подразделение на хранителната група Mars приложи автоматизирана система в склада на XPO Logistics в Boigny-sur-Bionne, близо до Орлеан.

Двете компании си сътрудничат за разрешаване на предизвикателствата по отношение на пакетирането на стоки и същевременно отговаряне на ръста на търсенето от веригите магазини.

В резултат Mars и XPO са изградили система, която има капацитета да обработи до 10 милиона поръчки на година.

Логистичната и транспортна компания е работила съвместно с производителя Alstef и механизира помещение с размер 1 600 кв. м. В него се съхраняват и се дистрибутират широка гама продукти на Mars: за животни (PEDIGREE®, WHISKAS®, CESAR®, SHEBA®), шоколади (M&M’s®, TWIX®, SNICKERS®, Celebrations®), Wrigley (FREEDENT®, SKITTLES®) и храна (UNCLE BEN’S®, EBLY®).

Складът е оборудван с робот, който може да подготви между 50 и 60 хиляди поръчки дневно. С негова помощ се намаляват грешките при подготвяне на поръчки и се оптимизира труда на работниците, едновременно с подобряване на работните условия.

Автоматизираната система за обработка и съхранение на Alstef е интегрирана през целия процес на пакетиране – от пристигане на стоките, опаковани във фолио, до подготовката на нови палетни товари, готови за доставка. Процесът продължава с автоматично съхранение като системата много бързо поставя палетите на мястото им по стелажите.

Основната иновация е в етапа на подготовка на палето. Рамото на робота може да вземе едновременно 5 пакета, за да асемблира палети с различни продуктови кодове.

Оборудван с хващачи и пневматична система, роботът осигурява безопасността на продуктите на всеки етап. Почти 90% от продуктите на Mars са съвместими с автоматизираната система, която може да се адаптира към ограниченията на различните опции за опаковане (стъклени, картонени или пластмасови торбички). За пакети извън съвместимите, се използва разбира се човешки труд, като обаче организацията е създадена, така че да се намалят максимално повтарящи се движения на служителя.

Източник, снимка: XPO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *