Премиерът на Италия Матео Ренци призна поражението си на референдума за конституционна реформа, след като бяха публикувани първи прогнозни данни (39% – „за“ и 57% – „против“), основани на действително преброяване на гласове, предаде БНР.

„Отрицателният вот спечели убедително. Поздравявам лидерите на кампанията за гласуване с НЕ. Надявам се, че те ще работят в интерес на Италия и италианците, заяви италианският премиер и допълни, че днес следобед ще връчи оставката си на президента на страната.

Вероятно държавният глава Серджо Матарела ще помоли Ренци да остане на поста си, докато парламентът приеме проектобюджет този месец.

Популисткото Движение на комика Бепе Грило, „Пет звезди“, което активно лобираше за гласуване против предложените конституционни реформи, обяви готовността си да управлява Италия, след като Матео Ренци подаде оставка.

Предложените от премиера промени в Основния закон предвиждаха сенатът да загуби равнопоставеността си при създаване на закони, спрямо камарата на депутатите, властта си да сваля правителството и правото да гласува за бюджетни закони и други важни нормативни актове.

Европейските лидери изразиха притеснение, че, ако италианският премиер подаде оставка, това ще доведе до политическа криза в държавата и може да се отрази негативно на еврозоната.

От друга страна, опозиционни лидери в Италия обявиха, че резултатът от референдума е ясно поражение за представителите на върхушката както в Италия, така и в чужбина, където са подкрепяли премиера Ренци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *