Кандидатът на консервативната опозиция Маурисио Макри спечели президентските избори в Аржентина в неделя. Макри спечели вота с обещания за благоприятни реформи за бизнеса, които да доведат до ръст на инвестициите в страната.

Кандидатът за президент на управляващата партия Даниел Сиоли призна поражението  и определи победата на Макри като “волята на народа, който иска промяна”.

Изборният орган на Аржентина съобщи, че Макри е спечелил 52.1% от вота, а Сиоли – 47.9%, при проверени 91.5% от избирателните секции.

Като знак на умората на аржентинците от влошаващата се икономическа ситуация, нарастващите престъпления и корупция, Марки отиде на балотаж с удобно предимство спрямо Сиоли, който беше кандидатът на отиващия си президент Кристина Фернандез.

По време на време на президентската кампания Сиоли предупреди, че ортодоксалните политики на Макри са подобни на тези, които предхождаха икономическата криза в Аржентина през 2001-2002 година.

Въпреки това избирателите показаха, че искат промяна на фона на забавеният растеж на икономиката и инфлацията, която надмина 20%.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *