Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей потвърди, че кралството ще напусне единния пазар на Европейския съюз.

По време на официална реч днес тя обяви и останалите приоритети за страната по време на процеса по излизане от ЕС. Сред тях са излизане на Обединеното кралство от юрисдикцията на блока, както и налагане на контрол по имиграцията.

По думите на Мей пълното излизане от единния пазар „трябва да позволи възможно най-свободната търговия на стоки и услуги между Великобритания и страните-членки на ЕС.“

Британският премиер посочи, че иска страната да има „митническо споразумение с ЕС, независимо дали това означава, че трябва да съставим абсолютно ново споразумение, да станем асоцииран член на митническия съюз по някакъв начин, или да се съгласим само с някои елементи.“

Тереза Мей изрази желание за подписване на преходно споразумение за излизане от 28-членния блок, с което да се избегне твърдия „Брекзит“. Кабинетът не се противопоставя срещу това, но има несъгласие относно обхвата и скоростта на прехода.

Речта на британският министър-председател успокои форекс пазарите и паундът се възстанови до равнище от началото на миналата седмица.

Курс GBP/USD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *