От средата на януари в Норвегия са в сила нови разпоредби относно теглото и дължината на камионите, разрешени в страната. По норвежките пътища вече може да се видят 60-тонни камиони с ремарке или полуремарке.

Промените в норвежките наредби за превозните средства влязоха в сила на 15 януари 2020 г., съобщава норвежкият транспортен портал lastebil.no. От тях става ясно, че т. нар. модулна пътна мрежа (където е разрешено движението на модулни комбинации с дължина 25.25 м) вече е достъпна за 24-метрови камиони с общо брутно тегло 60 тона и с едно ремарке / полуремарке. До средата на януари тази година бяха позволени само камиони с дължина 19.5 метра и брутно тегло до 50 т. Изключение от това ограничение бяха камионите за дървен материал. За този вид транспорт превозното средство може да бъде с дължина до 24 метра и брутно тегло до 60 т.

Новите по-големи размери вече са позволени независимо какъв тип товар се превозва. Единственото условие, на което трябва да отговарят тези превозни средства е да бъдат оборудвани със съчленена рамка (articulated frame-steer), която да отговаря на стандарта за радиус на завиване. В допълнение, тировете трябва да имат осем оси, а разстоянието между първата и последната трябва да бъде 19 метра.

Мега камиони в други държави

Норвегия е поредната страна, която разреши движението на мега камиони по пътищата си. В началото на миналата година Финландия увеличи разрешената дължина на тирове с ремаркета/полуремаркета да достигне до 34.5 м, почти с 10 м повече от предишната граница. Брутното тегло на превозното средство обаче остана непроменено – 76 т.

Финландското министерство на транспорта обоснова промените с това, че по-дългите единици ще доведат до „значителни ползи“, особено за превоза на морски контейнери, общи товари и храни, които представляват почти половината от целия автомобилен транспорт.

32-метрови комбинации с две полуремаркета ще бъдат тествани и в Нидерландия тази година. Първата такава ще бъде пъсната в движение в средата на 2020 г. Ако превозното средство премине първата фаза на изпитване, през 2021 г. по холандските пътища ще се появят четири такива камиона. Всички те трябва да работят по редовни маршрути, обслужващи разпределителни центрове, разположени непосредствено до магистралите (първоначално между Ротердам и Венло).Мега камиони и екология

В средата на 2019 г. ACEA, Европейската организация на производителите на камиони обяви, че 32-метровите камиони биха помогнали за значително намаляване на вредните емисии. Според ACEA опитът в страни, които са разрешили използването на удължени камиони (Белгия, Дания, Испания, Нидерландия, Португалия, Финландия, Швеция и някои федерални области в Германия), показва, че мега камионите са по-ефективни и икономични от обикновените камиони.

Например два пътни влака с дължина 25.25 м вече могат да заменят три конвенционални камиона. Три пътни влака с дължина 32 метра пък ще превозват същото количество стока, както шест стандартни тира, но ще се отделят значително по-ниски вредни емисии в атмосферата.

Организацията подчертава и други предимства на мега камионите. Пример за  такова предимство е проблемът с недостига на шофьори в транспортната индустрия – използването на такива камиони би увеличило конкурентоспособността на компаниите чрез намаляване на транспортните разходи.

Снимка: DAF Truck Gigaliner на DHL в Швеция; Източник: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *