След дълги преговори до късно вечерта в понеделник Съветът на ЕС по заетост се споразумя за промени в директивата за командированите работници.

С реформите се въвежда принципа „Работа наравно и равна заплата за едно работно място“. Те ще засегнат 2 милиона командировани работници. Според новите правила продължителността на дългосрочните командировки ще е 1 година и ще може да се удължава с до 6 месеца.  Именно едногодишното ограничение беше едно от големите обещания на френския президент Емануел Макрон. Промяната в директивата на практика е половин победа за него. Времето и за прилагане е 4 години.

Промяната на европейското законодателство за командировките беше основна спорна точка между страните от Западна Европа и тези от Централна и Източна Европа. Именно за последните по-евтината работна ръка е основно конкурентно предимство.

Държавите, които не подкрепиха промените или се въздържаха бяха Полша, Унгария, Ирландия и Великобритания, Литва, Латвия и Хърватия.

По важната новина за транспортния сектор, където притесненията бяха най-сериозни, е че правилата за командированите работници няма да засегнат транспорта на пътници и стоки.

Шофьорите от Испания и Португалия например, често прилагат практиката „каботаж” и по този начин конкурират френските си колеги, които имат по-високи заплати и осигуровки. Каботажът е широко приложим между централноевропейските страни и Германия.

Каботажът беше едно от най-спорните места като Франция, Германия,  Холандия, Австрия и страните от Бенелюкс настояваха той да се ограничи и да се приложи принципът на равно заплащане.

16 транспортни асоциации от Ес пък подписаха съвместна декларация по-рано, в която изразяват несъгласието си с Директивата за командированите работници, с която според тях ще се усложни процеса по заплащане на шофьорите, както и ще се увеличат разходите за международни превози.

Съветът на ЕС обаче ще обсъжда възможностите за създаване на специфични правила за командированите шофьори.

Това, за което днес се съгласихме е, че новата директива няма да се прилага към транспорта, докато т.нар. „лекс спесиалис“ не влязат в сила“, коментира естонският министър на здравеопазването и труда Евгени Осиновски, цитиран от БНР.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *