Автосалонът в Шанхай е мястото на премиерата на новия Mercedes-Benz S-Class. Акценти в новата луксозна лимузина на немския производител са иновациите в по-добра ефективност, удобство и автоматизирано шофиране.
Mercedes-Benz S-Class. Екстериор: диамантено сиво; AMG линия;

Разбира се просто S-Class би било скучно, затова премиери на сцената на Mercedes-Benz направиха и Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ и Mercedes-AMG S 65.

Сред подобрените системи са системата за близост с други коли (DISTRONIC active proximity control) и за помощ при завиване (Active Steering Assist), които имат нови и модифицирани функционалности. ROAD SURFACE SCAN и функцията за наклон при завой (с до 2.65 градуса, за да се компенсират центробежните сили) са допълнителни акценти, които производителят влага в луксозния салон. Подобрения има при камерите и радарните системи, които са с обхват до 250 метра и позволяват временно автономно движение дори извън магистрала. Mercedes-Benz използва също карти и данни от навигацията, за да определи стила на шофиране на водача.

Mercedes-Maybach S 560 4MATIC; Интериор: копринено сиво, сив титан.

Новият S-Class ще се предлага с избор от 6-цилиндрови двигатели или новия V8 битурбо бензинов агрегат. Немският бранд планира и пускането на хибрид с електрически пробег около 50 километра.

S350d ще получи 286 к.с. и 600 Нм, а S400d – 340 к.с. и 700 Нм, най-мощния дизел на Mercedes.

S500 вече е история, а негов наследник е S560. С него идва битурбо 4-литров агрегат, който е познат от AMG GT. Двигателят идва с 470 к.с. и 700 Нм въртящ момент като четири от цилиндрите имат възможност за деактивиране, с което Mercedes се опитва да се хареса повече на еколозите.

Mercedes-AMG S 63 4MATIC+; Интериор: кожа Напа, ексклузивно порцеланово черно.

AMG вариантите, както винаги, са ни любимите. S63 AMG ще се задвижва с 4-литровия мотор. Удоволствието от шофирането ще се създава от 612-те конски сили и 900 Нм, които плавно освобождават мощта си чрез 9-степенна скоростна кутия и задвижване на четирите колела.

S65 с агрегата V12 остава сред предложенията на марката. Той разполага с 630 кончета и цели 1000 Нм въртящ момент.

Mercedes-Maybach S 560 4MATIC

Що се отнася до дизайна, новият S-Class е позагубил издължените линии на предшественика си и сега изглежда по-строг и стегнат. Интериорът няма нужда от много коментари също. Луксът е на почит тук.

На волана са разположени множество контролни бутони, включително и за круиз контрол. Системата Energizing Comfort Control обединява настройки за масаж и подгряване на седалките, аудио системата, климатика и други.

Снимки: Mercedes-Benz, Daimler

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *