Тази седмица имахме възможност да направим тест-драйв на Mercedes GLC. Преди около година немският автомобилен производител направи сериозна крачка в постигането на една основна цел, предлагането на SUV модел във всеки възможен клас. Както предполага името, ние тествахме модел SUV на базата на C-Class. Времето, за което автомобилът беше при нас за съжаление не беше достатъчно, за да добием пълна представа за него, но успяхме да натрупаме впечатления, които да ни накарат да искаме отново да го тестваме. А за тези, които се чудят дали искат GLC, този тест-драйв е добра отправна точка.

Екстериор

DSC01346

GLC  има динамично елегантна външност. Силуетът и пропорциите на автомобила са много добре балансирани, въпреки сравнително дългия двигателен отсек. В дизайна на GLC всичко е намерило точното място. От предния  капак започва една семпла линия, която прелива плавно и без излишни експерименти през цялото купе. Вариантът, който ние карахме, беше оборудван с 18 инчови джанти, които идеално пасваха на модела. Екстериорът се допълва и от предни халогенни фарове и LED дневни светлини, интегрирани в основния фар, огледала с цвета на купето, с включени LED мигачи, и задни LED светлини. Любителите на по-екстравагантните стилове може да избират между  пакет off road (какъвто имаше тестваният) или AMG.

Интериор

DSC01338

Няма да се учудите, ако Ви кажем, че, когато се качите в GLC ще бъдете обгърнати от усещане за лукс и елегантност. Веднага прави впечатление широкото и масивно табло, което е изчистено, без натрапващи се елементи, и създаващо приятно усещане за комфорт.

Също така пространството за пътници на предните седалки е много голямо. Самите седалки са изключително удобни и не отнема повече от 2 секунди да се отпуснеш в тях и да се насладиш на пътуването. За сметка на предните седалки обаче, отзад е една идея по-тясно, което ни се стори малко странно като се има предвид, че колата изглежда визуално много просторна.

На върха на масивната конзола е разположена инфотейтмънт системата (разполагаща с всичко необходимо – от камера, радио и свързване на телефон, до навигация и настройки по автомобила), която се управлява от ротационен контролер разположен в долната част на централната конзола непосредствено пред подлакътника.

От няколко години насам Mercedes разполагат скоростния лост зад волана, което е страхотно от гледна точка на удобство (скоростите могат да бъдат превключвани и посредством перила зад волана), освен това се  освобождава голямо пространство на масивната конзола.

След като запалите автомобила, абсолютно веднага забелязвате  добре позиционираните циферблати, съчетани с борд компютър, които показват всичко необходимо по време на пътуване (скорост, техническо състояние, разход, изминато разстояние).

Технически данни и поведение на пътя

DSC01320

GLC, който тествахме беше оборудван с базовия двигател – 220d-4MATIC(AdBlue), иначе казано – 4-цилиндров дизел с работен обем 2143 куб. , максимална мощност 170 к.с. и максимален въртящ момент 400Нм. Новата 9-степенна скоростна кутия на Mercedes съвсем точно пасва на този двигател.

Mercedes GLC има 4 режима на управление (ECO, Comfort, Sport, Sport+). Ускорението на модела е изключително добро както в градска, така и в извънградска среда. Има необходимата мощност за бързи потегляния от светофара и за екстремни изпреварвания когато се налага. Освен всичко това, автомобилът има и добра градска маневреност, което е предимство в този клас.

Не можем да дадем информация за разхода, тъй като имахме автомобила само за няколко часа и не успяхме да го тестваме на много различни пътища, които да ни позволят да засечем среден разход. По заводски данни се дават 5.5л/100км.

Mercedes не изневерява на принципа си с GLC и показва страхотен комфорт и една добра устойчивост. Окачването е меко, но в завои при екстремни ситуации се усеща по-стегнато. Това не пречи да взимате сравнително остри завои със скорост 120-130км/ч. Все пак нека да не забравяме, че и системата 4MATIC е голям фактор. Имахме на разположение и куп системи за безопасност, което ни даде и възможността спокойно да тестваме модела извън някои пътни ограничения.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Лично мнение

Това, че карах Mercedes GLC само няколко часа, определено не ми позволи да тествам автомобила до неговите лимити. Не успях да изпробвам всички екстри, които има, както и да карам при всички режими на движение, за да мога да добия пълна представа.

Но за малкото време, което прекарах с GLC, все пак придобих базово впечатление.

Що се отнася до интериора с GLC имате всичко необходимо – добре оборудвано и подредено табло с добре подбрани материали, хубава шумоизолация и един много голям плюс в интериорно отношение са нишите за багаж (освен багажника, който е доста обемен) – има ги в изобилие (врати, подлакътник).

Като цяло пътното поведение и стабилността оставиха изключително добро впечатление. Според мен GLC има необходимата устойчивост в завоите, която доказа докато се изкачвахме с него нагоре по пътищата на Витоша със скорост между 100-120 км/ч. Mercedes GLC е типичният семеен автомобил – има голям багажник (550л), може да си позволите да излезете извън асфалтовия път и разбира се системите за сигурност дават спокойствие на пътуващите.

Цената на модела стартира от около 80 000 лева и може да стигне доста над 100 000 лева, ако обичате да се глезите с най-различни екстри.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *