Mercedes-Benz Trucks започва тази година производство в малки серии на първия в света напълно електрически тежкотоварен камион. След като беше показан на Международното шоу за търговски превозни средства през 2016 година, Urban eTruck, който има пробег до 200 км (според компанията), ще бъде доставен до първите клиенти тази година.

Интерес към екологичния камион отправят представители на хранителния и логистичния сектор. Камионът не отделя вредни емисии, работи тихо и има полезен товар от 12.8 тона, което го прави много подходящ избор за използване в градски условия.

Ограничен брой клиенти ще получат новите камиони. Целта е те да се тестват в реални условия, за да се оптимизира допълнително концепцията на електрическите камиони и системните им конфигурации. Тестовите карания ще включват смяна на операции, време за зареждане и управление на пробега.

За да се предложат повече възможности, моделите на електрическия камион с възможност за товарене 18 или 25 тона ще се предлагат с хладилно тяло, сухо тяло или като платформи. Те ще идват със специално зарядно, което взима предвид „повишените изисквания“ на камиона. Превозните средства ще бъдат дадени на клиенти за ползване за период от една година и ще бъдат подкрепени от департамента за пътни изпитвания на Mercedes-Benz Trucks.

Urban eTruck е част от цялостна електрическа инициатива на Daimler Trucks. Лекотоварен електрически камион Fuso eCanter също ще бъде пуснат в малки серии в световен мащаб тази година. Около 150 превозни средства ще бъдат предоставени на избрани клиенти от Европа, Япония и САЩ. Така немският производител ще покрие портфолио от електрически камиони с широко приложение.

Бързото техническо развитие дава тласък и на плановете на Daimler Trucks. Компанията очаква разходите за батерии на напълно електрическите камиони да паднат до 200 евро на квТч през 2025 година, спрямо 500 евро на квТч през 1997 година.

Снимка: Daimler

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *