Историята се случва в град Mississauga, близо до Торонто (Канада). Даниел Шейкан е собственик на Mercedes S63 AMG. Той оставя колата си в официален сервиз на марката за преглед и смяна на части. Той решава да остави камерата на таблото си включена. Това, което вижда от записите определено не е приятно, а именно, че струващият му хиляди долари ремонт, изобщо не се случва и частите, които е трябвало да се сменят, не са сменени изобщо.

Г-н Шейкан е оставил колата си за поправка по трансмисията, която му струва скромните $700. Ремонтът трябва да продължи около час и половина.

От видеозаписа (виж долното видео) обаче се вижда, че превозното средство прекарва едва 11 минути в зоната за ремонт. След това идва „интересната“ част. Техникът и негов колега напускат сервиза с колата и отиват да си купят сладолед. По време на разходката, техникът споделя, че дори не е чел листа за ремонт.

Когато се връщат в сервиза, двамата измиват колата и решават да направят още едно кръгче с нея.

Това, което са пропуснали, е да я измият и вътре, където държачът за чаши е отворен и оцапан със сладолед. Г-н Шейкан се обръща към мениджъра на официалното представителство на Mercedes, но бива обвинен, че сам си е виновен за мръсотията.

За подобни случаи на измами сме чували и в България, а вероятно не липсват такива и в много други страни. Изключително неприятно и некоректно е от страна на официалните представители, на която и да било марка да позволява подобни измами. Не става въпрос само за скъпи автомобили, чиито ремонти струват понякога хиляди левове.

Ако и Вие имате видеа или снимки, показващи подобни измами, споделете ги с нас на: info@bepnews.com или в коментарите под статията във Facebook страницата ни.

Снимка: Robert Basic, Flickr; Снимката е примерна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *