Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че „дълбоките различия“ между нея и турския президент Реджеп Тайип Ердоган остават. Двамата се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на страните от Г20.

Меркел подчерта все пак, че турският държавен глава е бил ангажиран с разговорите и, че е била отчетена ролята на Анкара за справяне с мигрантската криза, която се създаде заради гражданската война в Сирия и други конфликти.

Арестите в Турция на предполагаеми държавни врагове след опита за преврат в страната миналата година и спорът около база на НАТО в Турция „са въпроси, които аз разбира се повдигнах, които показват дълбоките ни различия“, посочи Меркел.

Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха рязко след проваления метеж в Турция миналата година, след който последваха действия на властта в държавата, създаващи сериозни притеснения за спазването на човешките права там.

Миналият месец Германия реши да изтегли войските си от турската база Инджирлик, откъдето заедно с турските военни се осъществяваха мисии за борба с екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия. Германските войски бяха преместени в Йордания, а причина за промените стана турската забрана германски депутати да посетят военната база.

Напрежение се създаде и в навечерието на срещата на Г20. Ердоган предупреди Берлин, че извършва „политическо самоубийство“, след като му беше отказано да произнесе реч пред членове на голямата турска общност в Германия по време на срещата на 20-те. „Германия трябва да поправи тази грешка,“ каза турският президент. В интервю за германското списание „Ди Цайт“, той заяви, че „не може да бъде заглушен.“

Снимка: Bundesregierung/Güngör, g20.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *