Microsoft ще придобие социалната мрежа за професионалисти LinkedIn, обяви технологичният гигант на своята страница. Сделката е на стойност $26.2 милиара или $196 за акция на LinkedIn.

Джеф Вайнер ще остане главен изпълнителен директор на LinkedIn, а Рейд Хофман, който е председател на борда, съ-създател и акционер  с контролен пакет в компанията, коментира, че заедно с Вайнер напълно подкрепят транзакцията, която се очаква да бъде приключена тази година.

LinkedIn е най-голямата и ценна онлайн мрежа за свързване на професионалисти от различни бизнес сектори в света. През последната година компанията пусна нова версия на мобилното си приложение, което доведе до увеличаване на ангажираността на членовете и; подобри новинарския поток на главната си страница; придоби водещата обучителна платформа Lynda.com, за да навлезе на нов пазар; и пусна нова версия на своя продукт Recruiter за фирмените си клиенти. Тези иновации, които очевидно са привлекли и вниманието на Microsoft, са довели до:

  • 19% годишен ръст на потребителите на LinkedIn – до над 433 милиона;
  • 9% увеличение на годишна база на уникалните посетители на месец – над 105 милиона;
  • 49% годишно увеличение на използването на мобилното приложение – до 60%;
  • 34% нарастване на годишна база на показването на страниците на потребителите – до 45 милиона на тримесечие;
  • 101% годишен скок на активните обяви за работа – до над 7 милиона.

“Екипът на LinkedIn изгради фантастичен бизнес, концентриран върху свързване на професионалистите по света,” коментира Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft. “Заедно ние можем да увеличим растежа на LinkedIn, както и на Microsoft Office 365 и Dynamics, като дадем повече възможности на хората и организациите по света.”

“Точно, както променихме начина, по който светът се свързва с възможностите, тази връзка с Microsoft и комбинацията на техния облак с мрежата на LinkedIn, сега ни дава възможност да променим и начина, по който светът работи,” заяви Вайнер.

Транзакцията между е одобрена от бордовете на директорите и на двете компании LinkedIn и Microsoft.

Американската банка Morgan Stanley е ексклузивен финансов съветник на Microsoft, а Simpson Thacher & Bartlett LLP е юридическият съветник на компанията. Qatalyst Partners и Allen & Company LLC са съответно финансови съветници на LinkedIn, а Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, Professional Corporation е юридическият съветник.

Снимка: (отляво надясно) Джеф Вайнер, Сатя Надела, Рейд Хофман. Източник: Microsoft

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *