Microsoft позволи на разработчиците на игри да подкрепят крос-мрежова игра в своята Xbox Live мрежа.

По този начин играчите на Xbox, Playstation и PC ще могат да играят един срещу друг за пръв път.

Така, ако например играете на Windows 10 или Xbox One, сега ще можете да се изправите срещу играчи, които използват други мултиплеър онлайн мрежи като Playstation Network.

Сега тежестта пада върху разработчиците, които трябва да създадат игри, които да обединят мрежите.

„Разработчиците на игри трябва да подкрепят тази възможност, а играчите в Xbox Live винаги ще имат възможност да избират дали да играят само срещу други Xbox Live играчи,” написа Крис Карла, шеф на програмата ID@Xbox, в публикация в блога на Xbox.

Първата игра, която ще позволи Xbox и PS геймърите да се изправят един срещу друг ще бъде Rocket League. Тя ще бъде налична по-късно през пролетта.

Решението на Microsoft ще улесни много играчите, чието основно притеснение е дали да купят PS4 от Sony или Xbox One от Microsoft, две от най-продаваните конзоли на пазара. Досега беше възможно играчите да играят мултиплеър, само, ако използват едни и същи конзоли.

Ще бъде интересно да се види и коя конзола ще спечели повече от подобна интеграция. До момента PS4 водят значително по продажби, като през януари стана ясно, че в световен мащаб са продадени 36 милиона PS4 и едва 19 милиона Xbox One.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *