От месеци Microsoft представя Windows 10 “като услуга”. Вече знаем защо. Компанията ще въведе месечен абонамент за използването на операционната система.

Цената ще бъде $7 на потребител на месец. „Добрата новина” е, че засега този абонамент ще бъде само за фирми и ще бъде наречен “Windows 10 Enterprise E3”. Така Windows се присъединява към Office 365 и Azure като абонаментна услуга.

Сега големият въпрос е как новият платен абонамент ще повлияе на милионите потребители, които обновиха операционните си системи до Windows 10 при обещанието, че е безплатно?

Отново ще повторим – това не се отнася за потребителската версия на Windows 10.

Разбира се не бива да разчитаме на това. Не е изключено в бъдеще и обикновеният потребител да бъде изненадан с месечна такса. Такива намеци няма към момента от Microsoft, но е съвсем вероятно бъдещи ъпдейти на Windows 10 да дойдат с касова бележка.

На тази мисъл ни навежда фактът, че много пъти от компанията са заявявали, че Windows 10 е последната версия на Windows, т.е. ще бъде актуализирана на определени интервали без да стигнем до версия 11. Какво следва, когато от компанията преценят, че са актуализирали до ниво за 11?

Към момента, ако все пак много искате да преминете на Windows 10, имате време до 29 юли да го направите безплатно. След това цените за Windows 10 Home и Windows 10 Pro ще бъдат съответно $119 и $199.

За потребителите на Windows 7  и 8 остава още малко време да помислят над въпроса дали искат да преминат безплатно към Windows 10 или да останат със старите си операционни системи докато това е възможно.

Снимка: Microsoft

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *